top of page
  • dremilysanchez

Snaga Smilja: Tajna Besmrtnosti i Prirodne Ljepote


Smilje
Smilje

Anti-age je jedna od najpoznatijih riječi engleskog jezika, skovana u mudrim marketinškim strategijama više ili manje prirodne kozmetike. Davno prije takvog trenda, naše prabake imale su jedino svoj okoliš. U kamenu i kršu sredozemnih zemalja, od Hercegovine i Korčule preko Sicilije i Korzike pa sve do Španjolske, u kasno proljeće, ispod vrelog sunca cvatu milijuni malih sunaca. Žuti cvjetovi smilja, skromni i uzvišeni, zaplijeniše pozornost naših predaka svojim zamamnim i mekim mirisom. Ne prozvaše ga uzalud immortelle, besmrtan.


Svake godine, na mjestima gdje samo rijetko bilje može naći svoj dom, uporni život cvate u svojoj besmrtnosti. Kao kontrapunkt iz Mahlerovih simfonija, smilje je, kroz bujni cvat na suhom kršu, davalo živost dalmatinskim domovima i bezvremensku ljepotu koži generacijama žena.



Što Je Smilje?


Naučeni smo kako je smilje biljka iz kozmetike, no travari su je stoljećima koristili i u druge svrhe. Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum. Pripada velikoj, evolucijski razvijenoj obitelji Asteraceae, u kojoj su mnoge aromatične ljekovite vrste, poput rimske i njemačke kamilice te stolisnika. Smilje obično cvate u svibnju, kad se i sakuplja. Koriste se njegovi cvjetovi, pogotovo za proizvodnju eteričnog ulja. U fitoterapijske svrhe koristi se i cvijet, ali katkad i herba (zelen) biljke u cvatu. Cvjetovi i listovi smilja sadrže veoma gorke tvari, ftalide, te flavonoide. Premda čaj od smilja ima iznimno ugodan, gotovo parfemski miris, njegov je okus gorak. Po tome pomalo nalikuje na čaj cvijeta prave lavande, koji je također ugodna mirisa, ali gorka i neugodna okusa.


Upotreba Smilja u Fitoterapiji


Čaj od smilja
Čaj od smilja

Uporaba smilja u fitoterapiji gotovo je zaboravljena. Kao mnoge gorke biljke, djeluje kao koleretik (potiče protok žuči), čime olakšava proces probave. Ipak, u toj primjeni istisnule su ga druge biljke, poput artičoke, čička, korijena maslačka i ostalih biljaka koje dominiraju tržištem. U Hrvatskoj gotovo i ne postoji komercijalni preparat koji djeluje na jetru i žuč, a u čijem bi sastavu dominiralo smilje. Ipak, smilje ima i svojih prednosti - osim što djeluje na žuč, pojačava i lučenje probavnih sokova u želucu (stomahik) te lučenje probavnih enzima iz gušterače.


Stoga bi bilo idealno za sve koji pate od otežane probave. No, u tome su ga opet danas istisnuli biljni preparati koji sadrže tzv. proteolitičke enzime (razgrađuju proteine iz hrane), poput ananasa i papaje. Smilje se danas više spominje u domeni tradicionalnog travarstva, a vrlo rijetko sadrže ga moderni pripravci. Jedino što možemo reći je - šteta.


Kako Mi Pravimo Ulje od Smilja


1. Berba Smilja

Naš proces pravljenja ulja od smilja počinje u zoru, kada sunce tek počinje obasjavati polja. Cvjetovi smilja su tada najsvježiji, a njihova esencija najintenzivnija. Ručno beremo samo najbolje cvjetove, pažljivo ih odabirući kako bismo osigurali najvišu kvalitetu.


Berba smilja
Berba smilja

 

2. Sušenje


Nakon berbe, cvjetove smilja pažljivo raspoređujemo na suho i sjenovito mjesto. Proces sušenja traje nekoliko dana, omogućujući cvjetovima da zadrže svoje prirodne esencije. Sušenje na prirodan način ključ je za očuvanje svih ljekovitih svojstava smilja.

Sušenje smilja
Sušenje smilja


3. Destilacija


Destilacija smilja
Destilacija smilja

Kada su cvjetovi potpuno suhi, kreće proces destilacije. Koristimo tradicionalne metode destilacije koje su se pokazale najboljima za izvlačenje čistog, visokokvalitetnog eteričnog ulja. Naši majstori pažljivo nadziru svaki korak, osiguravajući da svaka kap ulja sadrži esenciju smilja.


4. Stvaranje Čarobne Mješavine


Nakon destilacije, ulje se pažljivo miješa sa drugim prirodnim sastojcima kako bi se stvorila naša čarobna mješavina. Iako ne otkrivamo sve tajne našeg recepta, možemo vam reći da svaki sastojak ima svoju posebnu ulogu u finalnom proizvodu, pružajući vam nezaboravno iskustvo njege kože.


5. Pakiranje sa Ljubavlju


 

Ulje od smilja
Ulje od smilja


Na kraju, naše ulje od smilja pakiramo u elegantne bočice koje čuvaju svježinu i kvalitetu proizvoda. Svaka bočica je izrađena s posebnom pažnjom kako bi osigurala da ulje stigne do vas u savršenom stanju.


Cijenite Prirodu, Osjetite Razliku

Svaka bočica našeg ulja od smilja nosi sa sobom priču o prirodi, tradiciji i strasti prema kvaliteti. Pustite mašti na volju i zamislite kako svaki korak u procesu doprinosi stvaranju ovog dragocjenog proizvoda. Neka naše ulje od smilja postane dio vaše svakodnevne rutine njege i uživajte u njegovim čarobnim svojstvima.

2 views0 comments

Comments


bottom of page